Bad

Oppussing er det helt store for mange nordmenn og de fleste har prøvd å pusse opp hjemmet sitt minst et par ganger i løpet av livet sitt. Spesielt to rom skiller seg ut når vi snakker om oppussing, badet og kjøkkenet. Når det gjelder badet så er det viktig å sikre seg at alt blir gjort etter forskriftene, da våtrom er et av de stedene hvor det kan bli store skader på boligen om det ikke blir gjort på riktig måte. Det selvsagt mulig å gjøre det meste selv, men det er viktig å planlegge godt på forhånd slik at du unngår de verste feilene. Det kan fort bli veldig dyrt om en håndverker må hjelpe med å rette opp skader i etterkant.

Forbered deg godt

Når du eller dere har bestemt at badet skal pusses opp, så bør man starte med en plantegning. Denne er enkelt å lage og her kan man plassere nødvendig inventar som toalett, vask, dusj, skap og eventuelle andre møbler. Er du flink til å tegne så er det ikke noe problem, men ellers finnes det mange løsninger på nettet. Et av dem er roomsketcher.no og skal dere bytte ut baderoms møbler så er det flere leverandører som har programmer hvor du kan tegne og finne løsninger som passer. Ved å bruke dataprogrammer til plantegningen blir det mye enklere å få plassert det hele riktig. Dette vil gjøre jobben mye enklere når du først skal begynne med det praktiske. Det anbefales derfor å merke av rør, sluk og avløp samt vinduer og dører på tegningen.

Skal hele badet pusses opp, og ikke kun baderomsmøblene, så er det nødvendig med profesjonell hjelp til eventuell rørlegging. Rør har dessverre ikke ubegrenset levetid og er de mer enn 15 år gamle så bør de skiftes i samme slengen. Med eldre bad anbefales det samtidig å oppgradere badet til den gjeldende våtromsnorm. Dette gjelder våtromsplater, membran, sluk og mansjetter.

Hvilke behov har dere?

Ved å pusse opp er det samtidig mulig å gjøre endringer som sikre en bedre utnyttelse av badet. Behovet kan ha forandret seg siden sist det ble pusset opp eller fra boligen ble bygget og det kan hende dere vil få andre behov noen år frem i tid, fremfor behovene dere har i dag. Derfor kan det være lurt å tenke praktisk. Har dere f.eks. små barn i dag, så vil disse bli større om ti år og dermed ha andre behov enn i dag. Da kan det være lurt med en ekstra servant og servantbatteri. En annen ting er at det bør være plass nok mellom baderomsmøblene slik at dere kan bevege dere fritt på badet.

Rent praktisk bør man derfor sikre at det er min. 110 cm fra forkanten av vasken og toalettet til motsatte vegg. Du bør også beregne min. en kvadratmeter til toalettet alene. Noe annet er hvor høyt nettopp toalettet og servanten skal plasseres, hvem er det som skal bruke badet og hvor høye er disse. Tenk også på hvor dusjkabinettet eller badekaret skal plasseres slik at ikke disse kommer for tett på vasken og skapene på badet.

Inspirasjonskilder

Nettopp skap og oppbevaringsplass er ofte en mangelvare på de fleste bad og en av grunnene til at mange velger å pusse opp. Tenk derfor gjennom hva som trengs av skapplass, knagger til å henge ting på og andre møbler som er med til å gjøre badet perfekt for dere. Hvilke møbler man ønsker seg kan være noe av det vanskeligste å bestemme på grunn av det enorme utvalget. Heldigvis lever vi etter hvert i et elektronisk samfunn og det er derfor relativt enkelt å finne inspirasjonskilder. En av disse er faktisk Instagram og ved et enkelt søk på bad får du opp mer enn fem millioner treff. Mon ikke det skulle holde?