Guide: slik pusser du opp selv

Mange liker å gjøre jobben selv når man skal pusse opp. Det er en del rimeligere, man slipper å bruke tid på å finne gode håndverkere som kan jobben og samtidig kan man gjøre det akkurat når det måtte passe. Dette er også en av grunnene til at vi har såpass mange byggemarkeder i Norge, fordi vi pusser opp veldig ofte og liker å gjøre det selv. Med mindre reparasjoner eller enkle ting som skal ordnes, så krever det heller ikke de store kunnskapene. Når det er snakk om større prosjekter som et hus eller en leilighet som krever en komplett oppussing, så er det en del ting å tenke på. Vi skal derfor komme med en liten guide til hvordan du pusser opp selv, raskt og smertefritt.

Hva kan du gjøre selv?

Det er noen ting som du ikke bør gjøre selv og det elektriske er rett og slett ikke lovlig å gjøre på egen hånd. Her må det profesjonelle folk til slik at det blir utført etter forskriftene. Når det gjelder legging av rør eller andre prosjekter som innebærer flytting av vannrør, så bør du tenke deg om to ganger. Om noe går galt eller du får vannskade som følge av feil du kom til å gjøre for ti år tilbake, så er det vanskelig å få dette dekket av forsikringsselskapet uten dokumentasjon fra en fagmann.

Alt fra riving av vegger, til installering av nytt kjøkken, pussing, sparkling, maling, gulvlegging og andre ting du ønsker å gjøre hjemme, kan snilt gjøres alene.

Riving: Når du skal rive en vegg så husk på å få hjelp til å sjekke at det ikke er en del av den bærende konstruksjonen. Samtidig kan det også være en idé med en befaring sammen med rørlegger om du er usikker på om prosjektet ditt innebærer flytting av rør. Så snart du har gjort opp med deg selv hvordan det ferdige prosjektet skal se ut, bør du legge en plan og gjerne så detaljert som mulig. På den måten blir det også enklere for deg selv og beregne hva du trenger av materialer til en eventuell ny vegg eller til å gjøre ferdig rundt den nedrevne vegg. På nettet finnes det mange videoer med instruksjoner til hvordan du skal gå frem og det er verdt å ta en titt på dem før du begynner.

Flislegging: Her er det igjen viktig å ta med rørleggeren på råd. Når det gjelder selve flisleggingen så er dette enkelt gjort, så lenge du gjør det riktig. Husk at du må ha riktig fall mot sluket og membranen må være påført riktig. Skal du ha paneler, så må denne være beregnet for våtrom og det samme gjelder den maling du skal bruke. På den måten er du sikret et godt resultat og slipper kjipe vannskader på et senere tidspunkt.

Disse to delene er noe av det vanskeligste å gjøre selv. Bytte ut kjøkkenet eller pusse opp vegger og paneler rundt om i boligen er relativt enkelt å gjøre. Som noe nytt må alt kunne dokumenteres. Dette er en ny standard som har kommet og dette betyr at du må notere ned hvilke materialer du har brukt og ikke minst hvor. Som nevnt finnes det en lang rekke videoer og instruksjonsmanualer på nettet som er laget av profesjonelle folk. Følg disse, så er du rimelig sikker på at oppussingen blir en suksess.