Midt inne i Oslo sentrum har det vært stor byggeaktivitet i snart mange år. Det begynner å bli ferdig og har allerede blitt godt kjent som Bjørvika. Her finnes den nye operaen, sentralstasjonen og mellom disse to store bygg har vi også en stripe med tolv høyhus av ulik høyde og bredde. Denne stripen kalles for Barcode på grunn av utseende på avstand. Står man langt fra dem skal de etter sigende ligne på en strekkode eller barcode som det heter på engelsk. I dag huser de tolv bygningene mange ulike selskaper og blant de største finner vi Deloitte, DNB, PWC og KLP. Hver dag er det mer enn 10 000 mennesker som jobber i byggene og de kan samtidig benytte seg av et stort antall butikker, tjenestetilbud, cafeer og restauranter på gateplan.
Tanken bak
Tanken med Barcode er at man kan bygge høyt og tett, men på samme tid ivareta utsikten mot Oslofjorden fra andre steder i byen. Noe annet er at selv om høye bygninger bygges tett på hverandre, så kan de fortsatt fremstå som estetiske og elegante. I begynnelsen ble prosjektet diskutert mye blant folk og mange var kritiske til såpass mange høye bygg ved siden av hverandre. Men dette har forandret seg og i dag fremstår Barcode som et landemerke for Oslo og brukes som symbol for den nye delen av byen. Selve arkitekturen blir det også lagt merke til rundt om i verden og prosjektet har vunnet flere internasjonale priser for sitt design.
Noe av ideen med Barcode er å bidra til et attraktivt miljø i sentrum av Oslo. Fra arkitektens side har det vært viktig at bygningene som en helhet representerer innovasjon og åpenhet, men også teknologi på et høyt nivå. En annen ting er at når man ser på bygningene forfra på avstand, så forekommer de som smale og dype, men tett på har de god plass i bredden og med sin høyde gir de mange kvadratmeter uten å ta mye plass på bakken. Hvert bygg har deretter enkeltvis blitt tilpasset og utviklet til å passe til de selskapene som skulle bruke dem.
Tegnet av anerkjente arkitektkontorer
Konseptet med Barcode ble utviklet til den internasjonale arkitektkonkurransen som ble arrangert forut for etableringen av Bjørvika. Her deltok mange nasjonale og internasjonale arkitekter, men det vare Barcode som vant konkurransen. Hele prosjektet er utviklet i samarbeid med tre ulike arkitektfirmaer: A-lab og DARK arkitekter fra Norge samt det nederlandske selskapet MVRDV. Noe av det som adskilte Barcode prosjektet fra de andre, var variasjonen og høydeforskjellen mellom bygningene hvor annethvert er mørkt og lyst samt avslutningen med de røde murstein som skiller seg ut fra de andre byggene. Litt fakta om Barcode byggene:
- Her er 200 000 kvadratmeter bygningsmasse over bakken
- Under bakken finnes det i tillegg 80 000 kvadratmeter
- På gateplan er det 12 000 kvadratmeter med handelsarealer
- Det jobber 10 000 mennesker i byggene hver dag
- I tillegg finnes her 397 boliger som har en snittpris pr. kvadratmeter på kr 67 000
- Hele Barcode rekken har tatt 11 år å bygge ferdig.