Kjøkken

Kjøkkenet er et av våre favorittrom i boligen og kanskje det rommet som folk flest pusser opp en eller flere ganger i livet. Det er samtidig også et av de rom vi bruker mest, vi elsker å gå og pusle på kjøkkenet og da ønsker vi selvsagt også at det fremstår i god stand og er innrettet som vi ønsker det. Står vi i en situasjon hvor boligen skal selges eller vi selv skal kjøpe ny bolig, så er kjøkkenet også det rommet som blir gitt mest oppmerksomhet på visninger. Når først beslutningen har blitt tatt gjenstår den mest krevende jobben, nemlig hvordan det nye kjøkkenet skal se ut og hvor mye som skal pusses opp.

Åpen eller lukket løsning?

Meningene er mange om hvordan kjøkkenet skal se ut og spesielt om det skal være en åpen eller en lukket løsning. Det er fordeler og ulemper med begge deler og den diskusjon skal vi overlate til dem som skal pusse opp. Det er verdt å ta med seg at et åpent kjøkken vil medvirke til at boligen virker mer luftig og større. Samtidig er det enklere å være sammen som familie når man fra stuen kan følge med på eventuelle aktiviteter på kjøkkenet. På den andre siden må man også være klar over at et åpent kjøkken gir innsyn fra stuen til rot etter matlagingen og matlukten vil også i noen grad sive inn i stua. Begge deler er som regel praktisk mulig, det gjelder blott om å sikre at veggene kan tåle å bli revet ned. Går man fra et åpent til lukket kjøkken er det sjeldent det store problem. Uansett løsning, så bør man sikre seg at man får satt opp et godt avtrekk. På den måten unngås gener med lukt når dere er i gang med matlagingen til hele familien og i dag finnes det mange lekre løsninger som er stilige og samtidig veldig effektive.

Lys

Belysning på kjøkkenet er viktig for de fleste. Lyset bør være behagelig og samtidig gi gode arbeidsforhold når du skal lage mat. Det viktig for trivselen og kan heldigvis løses på mange måter. Når du skal pusse opp og har tenkt på at du trenger mer skapplass, så er det ikke alltid det enkleste å få til på grunn av for lite vegger hvor skapene kan sitte. En grei løsning kan være å kombinere et vindu med overskap. Her vil du beholde dagslyset fra vinduet ved å bytte det ut med et mindre og samtidig få noe mer skapplass. Naturlig lys på kjøkkenet er det absolutt beste, men ikke alltid mulig å få til på grunn av måten huset har blitt bygd på. For å sikre nok lys på kjøkkenet kan man i stedet bygge inn såkalte downlights i taket. Dette gir veldig bra lys i hele rommet og ved å sette inn lys med større styrke over benkeplaten vil man få et koselig lys på det meste av kjøkkenet og på samme tid få et godt arbeidslys når man skal lage mat.

Plassering av utstyr

En av de store fordelene med å pusse opp er at du kan plassere alt på nytt og dermed få innredet kjøkkenet akkurat som du har drømt om. Om du ikke allerede har en klar plan for hvordan kjøkkenet skal se ut, så er det et par ting man bør ha i tankene med henblikk på utnyttelse av plassen. Hvor ønsker du å ha dine «arbeidsstasjoner»? Skal disse være ved siden av vasken og hvor mye benkeplass trenger du? En annen ting er selve matlagningsprosessen. Ved å innredde alt på nytt kan du f.eks. bygge inn stekeovnen i et høyskap eller ønsker du den under stekeplatene? Skapplass er også viktig og samtidig må det være enkelt å komme til det utstyr du trenger når du lager mat. Derfor bør du tenke over hvor mange skap som trengs og er det f.eks. noen av skapene som bør erstattes med store skuffer som er enklere å komme til, såkalte sokkelskuffer. Det finnes mange smarte løsninger for lagring av utstyr uten det tar mye plass og de fleste leverandører kan hjelpe med forslag til effektive løsninger. Det viktigste er at du på forhånd har en ide om hvordan det nye kjøkkenet skal se ut, da er det mye større sjans for at oppussingen blir en suksess og samtidig ikke kommer til å koste en formue.